Bahan-bahan apa yang ada gelatin?

Bahan-bahan apa yang ada gelatin?
Bahan-bahan apa yang ada di gelatin?

Gelatin adalah protein semulajadi yang berasal dari pemprosesan kolagen haiwan. Berlawanan dengan kepercayaan popular, gelatin tidak diberikan dari kaki atau tanduk binatang, yang terbuat dari keratin, bahan yang sama seperti kuku atau rambut anda. Sebaliknya, gelatin diperolehi daripada ternakan lembu dan tulang dan kulit babi. Gelatin adalah protein 90 peratus dan membekalkan anda dengan 18 asid amino, termasuk sembilan daripada sepuluh asid amino penting. Gelatin hanya tidak mempunyai tryptophan.

Video Hari

Pembuatan

Proses yang digunakan untuk mengeluarkan kolagen dari bahan mentah dipanggil hydrolization. Reaksi kimia ini melibatkan peringkat mendidih dan merendam bahan mentah dalam penyelesaian asid yang kuat untuk membebaskan - atau menghidrolisis - protein. Garis panduan yang ketat diikuti untuk memastikan gelatin bebas dari bahan cemar. Sebaik sahaja ia kering, gelatin dibentuk menjadi kepingan atau tanah menjadi serbuk. Gelatin mempunyai jangka hayat yang panjang, asalkan ia tetap pada suhu dan kelembapan.

Fungsi

->

Kapsul gelatin dan salutan membuat ubat lebih mudah diambil.

Dalam industri makanan, gelatin yang boleh dimakan digunakan sebagai pemekat, agen gelling, penstabil dan pengemulsi. Ia boleh didapati dalam yogurt, pate, marshmallow, gula-gula gula-gula, sup dan salad salad. Edible gelatin juga digunakan secara meluas dalam farmaseutikal, kedua-duanya dalam membuat kapsul dan sebagai lapisan untuk tablet dan caplets. Gelatin tidak boleh dimakan digunakan dalam pengeluaran filem fotografi dan dalam kapsul yang mengandungi cat untuk senapang paintball.

Kosher Gelatin

Kosher Kosher termasuk makanan yang telah disediakan menurut hukum Yahudi. Ikan, buah, sayuran dan garam semuanya ditetapkan sebagai "pareve," atau neutral. Edible gelatin dianggap pareve kerana hidrolisasi menghasilkan transformasi lengkap dari bahan mentah asli. Pada tahun 1993, "Kolatin," gelatin yang dibuat dari kulit lembu hanya halal, diperkenalkan. Ia adalah satu-satunya gelatin yang dapat disahkan oleh Kesatuan Kesatuan Yahudi Ortodoks untuk menjadi benar-benar halal.

Vegan Gelatin

Gelatin tidak boleh menjadi sebahagian daripada diet vegan, tetapi ada pilihan lain jika anda memilih untuk tidak makan produk haiwan. Agar adalah pengganti serba boleh yang diperoleh daripada jenis alga merah. Carrageen, atau rumpai laut lumut Ireland, adalah yang terbaik untuk membuat gel lembut dan puding. Pectin, ramuan dalam jem dan jeli, diperbuat daripada kulit jeruk kering atau pulpa epal - semua hasil pengeluaran jus buah. Alternatif gelatin boleh menyebabkan kerengsaan gastro-usus dan ketidakselesaan.